She can do anything!

img_1668

You see them more and more, the “she can do both” pictures. On one side a badass woman, on the other side a creature so feminine that even Venus would be jealous. These pictures should show that tough women can be sexy and the other way around. But should we really praise women who can do both? And what if you want to be more than just 2 things?

img_5804-1

From the day I was born I’ve always been a bit “strange”. I was a real tomboy. Refused to wear pink, glitter was my biggest enemy and I spent my free time building tree houses. I also rather played with cars than barbies and walked around in my sweatpants 24/7. When I got older this slowly changed but secretly I’m still a true tomboy.

But you know what I am too? A dreamer and a realist, scared but also brave, an adventurer yet sometimes a couch potato, sporty but some days lazy, very sweet but then quite harsh, super loud but also very quiet, a thinker yet also a doer. And you know what I mainly am? A women wondering why she can only be some of these whilst she wants to be all.

Why do we find it so special nowadays when a woman “can do both”? Prejudges seem te be more than normal and thinking in stereotypes is standard. In Dutch we have a nice expression for this; thinking in boxes. Meaning that you put a person in the “box” where you think he/she belongs. And now I could start pointing fingers and say that everyone who does this is “bad”. Reality is though that I’m guilty too. And you are probably too. Unconsciously we almost always judge, that’s why first impressions are so important. This is human and I don’t thing we’ll ever completely get rid of it.

What we can do is staying open minded. Yes someone might look like a certain type and is easy to judge. Doesn’t mean this person won’t escape out of that little box you’re pushing them in within minutes. Don’t be afraid to show multiple sides of yourself. Surprise others with your different sides and interests. Maybe right now you’re thinking; girl, are you sure you don’t just have a personality disorder? That could be the case too. You don’t have to have this many sides, you don’t have to do “both”.

But please do know: YOU CAN BE ANYTHING YOU WANT TO BE!

Processed with VSCO with a5 preset

This post is to let you know that whether you perfectly fit in somewhere, or are compulsively hoarding as many boxes to fit in as possible; it’s all okay! And no this isn’t just the case for women, this is for everyone. Don’t try to be anything, just be YOU!

XX

img_1668

Nederlands

Je ziet ze steeds vaker, de “she can do both” foto’s. Aan de ene kant een stoere vrouw, aan de andere kant een wezen zo vrouwelijk dat zelfs Venus jaloers zou zijn. Deze foto’s zouden aan moeten tonen dat ook stoere vrouwen sexy kunnen zijn en vice versa. Maar is het echt zo dat we een vrouw moeten ophemelen die beide kan? En wat als jij nou meer wilt dan 2 dingen zijn?

Vanaf jongs af aan ben ik al een vreemde vogel geweest. Ik was een heuse tomboy. Roze droeg ik niet, glitters waren mijn grootste vijand en ik spendeerde mijn vrije tijd met het bouwen van boomhutten. Ook speelde ik liever met auto’s dan barbies en liep 24/7 rond in mijn joggingbroek. Toen ik wat ouder werd veranderde dat langzamerhand, maar stiekem ben ik altijd nog een rasechte tomboy.

Maar weet je wat ik ook ben? Een dromer en een realist, een angsthaas maar toch ook heel dapper, een avonturier en soms een bankhanger, sportief maar toch ook weer lui, heel lief maar soms heel hard, ontzettend druk en dan heel rustig, een denker maar ook een doener. En weet je wat ik vooral ben? Een vrouw die zich afvraagt waarom ze maar een paar van deze dingen mag zijn, want ik wil ze allemaal.

Waarom is het tegenwoordig zo bijzonder als een vrouw “beide” kan? Vooroordelen lijken doodnormaal en hokjes denken is inmiddels standaard. Nu kan ik vingers gaan wijzen en zeggen dat iedereen die dit doet “slecht” is. De realiteit is dat ook ik schuldig ben. Waarschijnlijk jij ook. Onbewust oordelen we bijna altijd wel, dat is waarom een eerste indruk zo belangrijk is. Dit is menselijk en ik denk ook niet dat we er ooit volledig vanaf zullen komen.

Wel kunnen we ons best doen om open minded te blijven. Ja, iemand ziet er misschien uit als een bepaald type en is makkelijk in te delen in een hokje. Dat betekent niet dat deze persoon niet binnen no time weer uit dat hokje kan ontsnappen. Wees ook niet bang om meerdere kanten van jezelf te laten zien. Verras anderen met al je verschillende kanten en eigenschappen. Misschien denk je nu wel; meid heb jij niet gewoon een persoonlijkheidsstoornis? Natuurlijk,  je hoeft niet zoveel verschillende kanten te hebben, je hoeft niet “beide” te kunnen of te willen.

Maar weet wel; JIJ KUNT ALLES ZIJN WAT JE WILT ZIJN!

Processed with VSCO with a5 preset

Deze post is om jou te laten weten dat of je nou perfect in een hokje past, of juist hokjes verzamelwoede hebt en er zo veel mogelijk wilt; het is allemaal oké. En nee dit geldt niet alleen voor vrouwen, dit geldt voor iedereen. Probeer niet om “iets” te zijn, wees jezelf!

XX

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s