How to be a confident gym newbie

Processed with VSCO with a5 preset

So you’re all prepared. You’ve watched hundreds of movies on instagram of your fitness idols, put on your prettiest gym outfit and brought a bottle of water cause damn you’re gonna kill it. The moment is finally there; you’re going to enter the gym. But oh no. Suddenly you’re getting nervous. What are all those muscular people doing there and why are they all looking at you?

img_5804-1

So there you go, legs more unstable than Bambi after legday you stumble into the gym. But what are you going to do? Suddenly all those images of the training movies are gone. You’ve got no idea what to do en stumble to the closest machine. Of course you’ve managed to pick the weird one and you’re kina wondering if you’re not sitting backwards on it. With each moan you hear in the distance, your stress level rises and by now you’re sure; EVERYONE is looking at YOU.

Sounds familiar, doesn’t it? Just like you I also started as a total gym newbie and had my awkward moments. You don’t even wanna know how often I quietly crawled of a machine cause I had no idea what to do with it. Haha I actually still do this from time to time… Anyway, how do you get out over that fear and make it a bit easier for yourself? I’m gonna help you a bit with that.

Have a plan! Entering the gym without a plan is the same as going grocery shopping without a shopping list; overwhelmed by everything to take a bit of all that you ran into but when you get home you realize you forgot all the important things. So without a plan you’re just randomly wandering around. Not knowing what you’re going to do can raise insecurity and make you feel super uncomfortable. Make sure you know what you’re gonna train that day and which exercises you’re going to do. This way you’re walking around with a plan and you’ll feel much more confident.

Processed with VSCO with a5 preset

Choose a good outfit! Your outfit can really boost your confidence. It’s great that there are so many beautiful sportoutfits with crazy prints and bright colors but you will attract some attention. This can make some people feel super badass and confident. Others (like me) prefer not to be the center of attention. Choose something that makes you feel comfortable. If you’re afraid that your tights might be see-through or you don’t want anyone to be able to stare at your butt; wear a wide and slightly long t-shirt.

Train together! Training with someone lowers the barrier a lot when it comes to trying out new things. Together you feel sightly saver and when something goes “wrong” or you don’t understand something you can laugh about it with each other. Also; if you’re being a bit clumsy all by yourself that’s also nothing to be ashamed of. Did you have eye contact with someone during your little “fail”? Just laugh about it!

Avoid rush hours! This one might not be possible for everyone but try going at hours that the gym is almost empty. At my gym it’s always super crowded after around 6 in the evening. You’ll almost have to wait in line for the equipment and that means that people are going to stare at you to see if you’re done yet. At quiet moments you can just take your time and won’t have to hurry. Go to the information desk and aks at which times your gym is super crowded or super empty.

Get a tour! Does your gym offer personal training? You could consider booking one session to see what the possibilities are in your gym. Ask the trainer to give you a good tour and to explain what certain machines are for. This way you’ve taken the first step and after that you can enter the gym by yourself feeling just that bit more confident.

Processed with VSCO with a5 preset

Being a gym newbie is okay! Realize that no one was born in the gym and thus everyone was once a gym newbie. In the end everyone is just doing their thing at the gym. If some idiot decides to spend his entire training session by staring at you that’s his problem. #nogainsweremade #trainingthemeyes In a normal gym everyone has respect for each other and no one will make fun of you. And yes it can happen that someone comes to you to give you a tip on your form, that’s actually quite useful! This has happened to me to and although I felt kinda embarrassed at fist, right now I do perform my tricep pull downs in the right way.

You are there to learn, to improve yourself and most importantly to have fun! Don’t let your fear take that away from you! Go for it and you’ll see that within no time you’re feeling at home right next to all those moaning bodybuilders.

You got this! And just so you know; I’m cheering for you!

btw, if you’re wondering why my “gym” is looking so empty in these pics. This is not my gym but a filmset. In real life I train just like you guys surrounded by other sweaty figures.

XX Imre

Processed with VSCO with a5 preset

Je hebt je er helemaal op voorbereid. Honderden filmpjes op instagram bekeken van jouw fitness idolen, je mooiste sportsetje uitgekozen en een flesje water bij de hand want jemig wat ga jij jezelf afmatten. Het moment is dan eindelijk aangebroken; jij gaat de gym in. Maar oh jee. Ineens durf je niet meer. Wat doen al die gespierde mensen daar en waarom kijken ze allemaal naar jou? 

Daar ga je dan, met benen instabieler dan Bambi na legday strompel jij de gym in. Maar wat ga je nu doen? Ineens zijn alle beelden van die filmpjes weggeëbd. Je hebt geen flauw idee wat je nu moet doen en strompelt maar naar de eerste de beste machine. Natuurlijk kies je gelijk de minst duidelijke uit en je vraagt je dan ook af of je er niet verkeerd om op zit. Bij elke kreun die je in de verte hoort gaat je stress niveau omhoog en je weet het inmiddels zeker; IEDEREEN kijkt naar JOU.

Best herkenbaar dit, of niet? Ook ik was ook een gym newbie en ben weleens stilletjes weer van een apparaat afgekropen omdat ik eigenlijk toch niet snapte wat ik nou moest doen. Haha doe ik soms nog steeds trouwens… Maar goed, hoe stap je nou over deze drempels heen en maak je het jezelf wat makkelijker? Ik zal je hier een beetje bij helpen.

Heb een plan! De sportschool binnengaan zonder plan is het zelfde als naar de Albert Heijn gaan zonder boodschappenlijstje; overweldigend door het aanbod neem je  een beetje van alles wat je tegenkomt maar bij thuiskomst blijk je de belangrijke dingen te zijn vergeten. Zonder plan dwaal je dus maar doelloos rond. Niet weten wat je gaat doen kan onzekerheid opwekken en je dus ontzettend ongemakkelijk laten voelen. Zorg dus dat je weet wat je die dag gaat trainen en welke oefeningen je gaat doen. Zo loop je veel doelbewuster rond en voel je je wat zelfverzekerder.

Processed with VSCO with a5 preset

Kies een goede outfit! Ook je outfit kan je helpen om lekkerder in je vel te zitten. Heel leuk dat er zoveel mooie sportoutfits zijn met de gekste printjes en felste kleuren maar dan val je wel op. Sommigen voelen zich hierdoor juist badass en zelfverzekerd. Anderen (zoals ik) vallen liever niet op. Kies dus iets waar jij je lekker in voelt. Als je bang bent dat je legging doorschijnt of je wilt niet dat je billen te zien zijn; draag een net wat langer wijd vallend t-shirt.

Train samen! Je kunt er ook voor kiezen om samen met iemand te trainen. Dit verlaagt de drempel ontzettend als het gaat om het uitproberen van nieuwe dingen. Samen voel je je net wat veiliger en als er iets mis gaat of jullie snappen iets niet kun je er samen om lachen. Overigens; ook als je in je eentje een beetje klunzig bezig bent is dat niks om je voor te schamen. Heb je toevallig oogcontact met iemand tijdens je “faal”? Lach er gewoon om!

Vermijd spitstijd! Deze is niet altijd voor iedereen mogelijk, maar probeer eens te gaan op rustige tijden. Bij mij in de sportschool is het meestal na zessen spitstijd. Wachtrijen voor de apparatuur betekent dus ook dat mensen naar je gaan kijken om te zien of je al klaar bent. Op rustige tijden kun je gewoon je gang gaan en hoef je niet te haasten. Vraag eens bij de balie wanneer het in jouw gym nou heel rustig of juist heel druk is.

Neem een sportschool tour! Bied jouw sportschool ook personal training aan? Je kunt ook 1 sessie boeken om samen met een trainer te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw sportschool. Vraag hem/haar om je een goede rondleiding te geven en uit te leggen waar bepaalde apparaten voor zijn. Op die manier heb je de eerste stap gezet en kun je daarna met iets meer zelfvertrouwen zelf de gym in gaan.

Processed with VSCO with a5 preset

Een gym newbie zijn is oké! Realiseer je ook vooral dat niemand in de gym geboren is en iedereen dus ooit een newbie is geweest. Uiteindelijk is (als het goed is) iedereen daar gewoon bezig met zijn eigen ding. Als een of andere sukkel besluit zijn trainingssessie volledig te spenderen door naar jouw te staren is dat zijn probleem. #dagprogressie #jeogentrainjenietopdiemanier In een normale gym heeft iedereen respect voor elkaar en zal dus niemand je zomaar gaan uitlachen. En ja het kan zijn dat iemand naar je toe komt om een tip over je techniek te geven, alleen maar handig toch? Dit is mij ook wel eens gebeurd en alhoewel ik het eerst nogal genant vond doe ik nu in ieder geval mn tricep pull downs wel op de juiste manier.

Je bent daar om te leren, jezelf te verbeteren en bovenal ook om plezier te hebben. Laat anderen dat niet zomaar van je afpakken! Ga ervoor en je zult zien dat je je binnen no-time helemaal thuisvoelt omringt door al die kreunende spierbundels.

Jij kunt dit! Oh en zodat je het even weet; ik sta aan de zijlijn te juichen voor je!

Oh en als je je nou afvraagt waarom mijn “sportschool” er zo rustig uitziet in deze foto’s. Dit is op een filmset en dus niet mijn sportschool. In het echt leven train ik net zoals jullie omringt door andere bezweten wezens.

XX Imre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s