Different posture, different look!

FullSizeRender

Fit women in their most charming pose, the internet is overfilled with it. Amazing abs here, a giant ass of there. That this isn’t realistic is being shared more and more. These women share a picture in their best pose next to one in ehm… a not so charming pose. Great that we’re breaking through that wall of fake perfection but are these “uncharming” poses really that much better than posing? Although we’d all love to believe so it’s not always the case. A bad posture can cause some serious issues!

img_5804-1

First of all I’ll explain why that left picture has been labeled as “bad” posture. In this pic my hips are completely pushed forwards and my neck and shoulders are hanging forwards. This causes lots of tension on the spine and can cause headaches. A good posture makes sure that none of your muscles, joints and ligaments are forced to carry a load heavier than they were meant to. A bad posture puts too much pressure on your body and thus makes it impossible for your body to function in a good way. On the left in the pic below you can see how this posture looks from the side. This clearly shows how curved the neck and back are due to the slouching.

Good-vs-bad-posture-300x225

In the pic in the middle I’m in my “natural” pose. No overactive muscles or hyperextension. My shoulders are “open” and because of this my neck and head are straight. Because of the posture my core is being forced to engage which is very important. In the pic above you can see that a good posture also makes you look much taller. Or well, bad posture just makes you look much shorter.

My right pic is a clear case of “instagram pose”. The arched back and really tensing my abs makes my upper body look longer en my abs more visible. This also makes it look like my shorts are suddenly much lower. Truth is my shorts are at the same hight in each pic (look at my bellybutton). This is also not a healthy posture. The difference is though that these kinda poses are often only used for taking pics. Sadly he left bad posture is a common problem when it comes to peoples all day posture.

Now you might think; what do I care if my posture isn’t “healthy”? It isn’t only your health that’s gonna suffer from this. Your posture really influences how you come across to others. Slouching and bending your shoulders and neck make it look like you’re really insecure. Often this is also why people once began walking around like that. It makes you look smaller and hopefully this way no one will notice you. The proud posture in the middle just screams confidence. HERE I AM! And that’s why I want you to work on your posture. Cause you know? WE WANT TO SEE YOU! YOU ARE BEAUTIFUL!

The last couple of years my posture really changed. I used to walk around like that left pic. I stil slouch a bit from time to time but way less than I used to before. Training has made me so much more aware of my body. Also when you’re lifting heavy your posture is super important! If you execute all your exercises with bad posture it can cause some serious injuries!

If you want to get the most out of life don’t just go for it, STAND for it! #sosorryfortheterriblejoke

Xx Imre

FullSizeRender

Fitte vrouwen in hun meest charmante pose, het internet staat er vol mee. Prachtige abs hier, een reusachtige kont daar. Dat dit niet helemaal realistisch delen deze vrouwen inmiddels steeds meer met hun volgers. Ze plaatsen dan een foto in hun beste pose naast een foto in een ehm… nogal oncharmante pose. Supergoed dat we de schijnwereld van ultieme perfectie doorbreken maar zijn die “oncharmante” poses nou zoveel beter dan poseren? Alhoewel we het graag willen geloven is dat meestal niet zo. Een slecht postuur kan voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen!

Als eerste zal ik even uitleggen waarom die linker foto gemarkeerd is als “slechte” houding. Op deze foto zijn mijn heupen volledig naar voren geduwd en hangen mijn schouders en nek naar voren. Dit zorgt voor veel spanning op de wervels en kan dus ook hoofdpijn opleveren. Een goede houding zorgt ervoor dat geen van je spieren, gewrichten en pezen overbelast wordt. Een slechte houding zorgt voor disbalans en dus een minder goede werking van je lichaam. Hier links onder zie je hoe deze houding er van de zijkant uitziet. Zo is het heel duidelijk zichtbaar dat de rug en nek niet recht zijn.

Good-vs-bad-posture-300x225

Op de middelste foto sta ik in mijn “normale” houding. Geen overactieve spieren of hyperextensie. Mijn schouders staan in een open houding en dit zorgt ervoor dat ook mijn nek en hoofd fijn rechtop staan. Door de rechte houding worden ook de buikspieren gedwongen om actief mee te doen wat belangrijk is voor een goede houding. Op de foto hierboven zie je dat een “goede” houding je ook ineens stukken langer laat lijken! Of naja, eigenlijk laat een ingezakte houding je korter lijken.

Mijn rechter foto is een duidelijk gevalletje “instagram pose”. De holle rug en het aanspannen van de spieren zorgen voor een verlengt bovenlichaam en verduidelijkte buikspieren. Hierdoor lijkt mijn broekje ook ineens veel lager te zitten. Het lijkt misschien onmogelijk maar mijn broekje zit op elke foto even hoog (kijk maar naar de afstand tot mijn navel). Ook dit is geen gezonde houding. Het verschil is echter dat dit soort poses vaak alleen te pas komen bij het maken van foto’s. De linker foto is echter een vaak voorkomend probleem als het gaat om het alledaagse houding van mensen.

Nu denk je misschien; wat kan het mij nou schelen als mijn houding niet “gezond” is? Het is echter niet alleen je gezondheid waar je last van krijgt. Je houding beïnvloed ook je uitstraling! De gebogen schouders en nek maken dat jij veel eerder als onzeker aangezien wordt en dus ook zo behandelt wordt. Dit is vaak ook waarom mensen zichzelf deze houding aangeleerd hebben. Je maakt jezelf wat kleiner en zal hopelijk dus ook niet opvallen. De trotse houding in de middelste foto straalt zelfvertrouwen uit. HIER BEN IK! En dat is waarom ik wil dat jij ook aan je postuur werkt. Want weetje? JIJ MAG ER ZIJN!

De afgelopen jaren is mijn houding best wel wat veranderd. Vroeger liep ik veel rond zoals die linker foto. Ik heb nog steeds wel een beetje de neiging om mijn schouders te laten hangen maar dit is wel veel minder. Door het trainen ben ik mij bewuster geworden van mijn lichaam. Bij krachttraining is je houding ook heel belangrijk! Als jij oefeningen uitvoert met een “verkeerde” houding kun je hier ernstige blessures aan over houden!

Als jij het beste uit je leven wilt halen ga er dan niet alleen voor, STA er ook voor! #heelflauwgrapjedit #sorry

Xx Imre

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s