The journey of building your body

Processed with VSCO with a5 preset

In my bulking blogpost I told you about gaining weight and how this can actually create a beautiful body. I got lots of questions of people wondering if they could just start bulking. The main question was; can you bulk if you also want to lose weight? And if my abs are visible because of a good diet. In the end it comes down to one thing; you guys want to know if bulking will instantly make your body look better. Today the answer to that question!

img_5804-1

To quickly answer your question I’m gonna say no; No, bulking doesn’t instantly give you an amazing body. I kinda explained this in the other blogpost already but decided to explain this a bit more. Changing your body (and mindset) is a process with many different steps. You wanna go from one point to another, but what you might not understand yet is that this isn’t a straight path. Realize that change takes time. As long as you don’t understand this you will only get disappointed because you won’t instantly get the results you wanted. I’m gonna use my personal story to show you the different steps of changing your body.

Oh and if right now you’re thinking; bulking? What the hell is she talking about? Read my blogpost explaining what bulking is by clicking HERE!

c82bc2bc-0e85-4ecf-a3ef-90d0010b322a

Between these pictures there’s about 3 years. Sounds quite long right? Do have to tell you that I started my fitness journey about a year after that left picture. How many kgs do you think is between those two pictures? You might think it’s a lot. In reality I’m maybe 4 kgs lighter in the right picture. And hey, losing 4kgs isn’t that difficult is it? True! But when I finally started training and lost 4kgs I didn’t look like that picture on the right at all! So I did have the same weight as on the recent picture but my body wasn’t the same. Creating this body took more than simply losing 4 kgs of fat.

As you’ve probably heard time after time; muscles are “heavier” than fat. With this they mean that 1kg of muscle takes less space than 1kg of fat. This means that when you gain muscle you can be heavier than before, but still look “skinnier”. When I started my fitness journey I lost 13kgs, after that I started bulking to gain muscle mass. So let’s talk a bit more about bulking and when you can start bulking.

Firstly, those who want to lower their fat percentage but want to gain muscle too; it’s extremely difficult to do both at the same time! To lose fat you have to eat LESS calories than you burn on a day. To grow muscles you have to eat MORE calories than you burn on a day. See how these things are opposites? Although some people have really good genes and there are exceptions; Don’t try to gain a significant amount of muscle mass whilst trying to lose a lot of fat! Make a choice; Start with lowering your fat percentage and bulk after that. Or instantly start bulking.

So, you decided to start bulking. Are you now instantly turning into a fitness model? Nope. During your bulk you’ll most likely gain some fat too. How much fat depends on how and what you eat.(I will write a blogpost about this) At this moment I’m bulking and I see how those lines of my abs are slowly starting to fade away. Obviously I’m not super happy with that but I know what comes after bulking; Cutting. Meaning that I’ll start eating a bit less to lower my fat percentage. After bulking you might feel a bit “fluffy”. As long as you don’t find that a problem don’t worry either. If you do find this a problem, you have the option to start cutting. I did this too after my first bulk and this resulted in the shape I have on that right picture.

Mentally bulking can be quite challenging because you are gaining weight and getting bigger. If you’re feeling insecure because you feel like there’s way too much fat on your body I recommend lowering your fat percentage first. That way the chance of you quitting your bulk after 2 weeks cause you don’t like what you see in the mirror and are shocked by the  number on your scale lowers too. Only do this if you actually are a bit “fluffy” -please note there’s noting wrong with being fluffy!- If your BMI is super low please don’t lose even more weight because you’re scared to gain!

Processed with VSCO with a5 preset

So realize that changing your body is a process that needs time! I will explain to you how to train and eat too. But I found it very important to clarify this first. And as an answer to all the questions I got; I’m not just gonna give you my training and food schedule. I totally get that you’d like to get it though. However, I worry that if you’re a fitness newbie and just copy my training you might seriously (and unintentionally) harm yourself. Working on your body is a great thing but you do need enough knowledge to do this safely. I’m more than happy to help you with this but I can’t just write everything down in 1 single blogpost. So be patient!

For now; good luck and be careful! Oh and if you’d like to read a bit more, here are a couple of direct links to some more blogposts.

XX

Processed with VSCO with a5 preset

Nederlands

In mijn bulk blogpost vertelde ik jullie over aankomen en hoe dit juist kan bijdragen aan een prachtig lichaam. Ik kreeg ontzettend veel vragen van mensen of ze zomaar kunnen starten met bulken. Dan ging het voornamelijk over; kun je bulken als je ook wilt afvallen? En blijven mijn buikspieren zichtbaar door een goed dieet etc. Uiteindelijk komt het er op neer dat velen van jullie willen weten of bulken je direct een mooier lichaam oplevert. Vandaag het verlossende antwoord!

In eerste instantie ga ik even nee zeggen; NEE van bulken krijg je niet direct een geweldig lichaam. Ik had het in de vorige post al een beetje uitgelegd maar heb toch besloten om iets dieper op dit onderwerp in te gaan. Het veranderen van je lichaam (en mindset) is een process met veel verschillende stappen. Je wilt van A naar B, maar wat je misschien nog niet doorhebt is dat dat geen recht pad is. Realiseer je dat verandering tijd kost. Zolang je dit niet beseft zul je alleen maar teleurgesteld raken omdat je niet gelijk de resultaten behaalt die je wilde behalen. In het geval van het veranderen van je lichaam ga ik je de verschillende stappen uitleggen aan de hand van mijn persoonlijke verhaal.

Oh en als je nu denkt; bulken? Wat is dat? Lees mijn blogpost waarin ik uitleg wat bulking is door te klikken op DEZE link.

c82bc2bc-0e85-4ecf-a3ef-90d0010b322a

Tussen deze foto’s zit zo’n drie jaar. Klinkt best lang he? Ga er ook gelijk even bezig zeggen dat ik pas bijna een jaar later dan de linker foto begon met trainen. Hoeveel kilo denk jij dat er tussen deze foto’s zit? Je zou misschien denken dat het best wel veel is. In de werkelijkheid ben ik op de rechterfoto misschien net 4 kilo’s lichter. Hee, maar 4 kilo afvallen is niet zo ontzettend lastig toch? Klopt! Maar toen ik eindelijk begon met trainen en 4 kilo afgevallen was zag ik er absoluut niet uit zoals die rechter foto. Ik had toen dus wel het zelfde gewicht als de recente foto, maar niet hetzelfde lichaam. Om dat lichaam te bereiken heb ik dus meer moeten doen dan alleen 4 kilo afvallen.

Zoals je inmiddels waarschijnlijk al heel vaak gehoord hebt; spieren zijn “zwaarder” dan vet. Hiermee wordt bedoelt dat 1kg spiermassa minder ruimte inneemt dan 1 kilo vet. Dit betekent dus dat wanneer je spiermassa aankomt je zwaarder kunt zijn dan eerst, maar toch een slanker figuur hebt. Ik ben eerst 13kg afgevallen, en ben toen gaan bulken om spiermassa aan te komen. Laten we het weer over bulken hebben.

Allereerst degenen die hun vetpercentage willen verlagen maar toch ook spiermassa willen aankomen; Het is ontzettend lastig om dit tegelijkertijd te doen! Om vet af te vallen moet je MINDER calorieën eten dan je verbrand op een dag. Om spiermassa aan te komen moet je MEER calorieën eten dan je verbrand op een dag. Zie je hoe dit precies het tegenovergestelde is? Alhoewel sommige mensen hele goede genen hebben en er wel wat uitzonderingen bestaan; ga niet proberen een significante hoeveelheid spiermassa aan te komen als je ook veel vet wilt afvallen! Maak een keuze; Verlaag eerst je vetpercentage en ga daarna bulken. Of begin gelijk met bulken.

Dus; je hebt besloten om te gaan bulken, word je nu gelijk een fitness model? Nope. Jammer he? Tijdens je bulk kom je ook altijd wel wat vet aan. De hoeveelheid hiervan hangt wel af van hoe en wat je eet. (komt nog een blogpost over) Op dit moment ben ik aan het bulken en ik zie de lijntjes op mijn buik steeds minder zichtbaar worden. Dit vind ik natuurlijk niet geweldig maar ik weet wat er na het bulken komt; de cutfase. Dan ga ik weer wat minder eten om mijn vetpercentage weer wat te verlagen. Na het bulken voel je je dus misschien een beetje “fluffy”. Zolang je daar geen problemen mee hebt lekker houden zo en anders is er dus de optie om te gaan cutten. Dit heb ik ook gedaan na mijn eerste bulk en dat resulteerde in de shape die ik heb op de rechter foto.

Bulken kan mentaal dus best lastig zijn omdat je ook wat “voller” wordt. Als je je onzeker voelt in je lichaam omdat je vind dat er “te veel” vet op zit zou ik aanraden om eerst je vetpercentage te verlagen. Op die manier verminder je de kans dat je na 2 weken stopt met bulken omdat je schrikt van wat je in de spiegel ziet of dat getalletje op de weegschaal. Doe dit echter alleen als  je ook echt wat “voller” bent. -niet onaardig bedoelt want daar is ook niks mis mee- Als jouw BMI al heel laag is ga dan alsjeblieft niet nog meer afvallen omdat je bang bent om aan te komen.

Processed with VSCO with a5 preset

Besef dus dat het veranderen van je lichaam een process is dat tijd nodig heeft! Ik ga jullie allemaal nog uitleggen hoe je dan moet trainen en eten! Maar ik vond het belangrijk om eerst dit duidelijk te maken. En als antwoord op de vele vragen die ik kreeg; ik zal je niet zomaar mijn trainings schema en voedings schema opsturen. Ik snap dat jullie dit graag willen. Ik maak me echter zorgen dat als jij een fitness newbie bent en zomaar mijn training nadoet dat ontzettend slecht af kan lopen. Het werken aan je lichaam is mooi maar je moet wel voldoende kennis hebben om dit veilig te kunnen doen. Ik help jullie hier graag bij maar dat alles kan niet zomaar in 1 blogpost worden uitgelegd. Dus wees geduldig!

Voor nu; heel veel succes en wees voorzichtig! Oh en als je nou zin hebt om nog wat meer te lezen.. Hier zijn wat directe links naar andere blogposts die je misschien een beetje verder helpen.

XX

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s