How to keep a small waist when bulking

FullSizeRender

I’ve already written some posts about bulking; consciously gaining muscle mass by heavy training and eating loads. Many women want to gain some muscle to grow that booty. Under one condition though; the waist can’t grow too and has to stay tiny. The question I got asked many times was; how do I keep my waist small whilst bulking? Today I’m sharing the answer with you.

img_5804-1

If you don’t know much about bulking yet I’d recommend you to read these 2 posts first!

As I’ve written in other blogposts bulking is a process of gaining weight and it’s hard to really ONLY gain muscle mass. You will always gain some fat too. How much fat depends on how many extra calories you eat and how strict you count these.

Strictly counting calories can be difficult. You want to create a caloric surplus so you have to significantly eat more calories than your body burns in a day. How are you going to find the right balans without eating too little? To do this you’d have to strictly count calories every day and base your diet on how much you exercise on a day. The days on which you train you’ll have to eat more calories cause you’ve burnt more. So then you should eat less on the day on which you don’t train. But, rest days are for you muscles to recover and they will need enough calories. If they don’t get enough food your muscles won’t be able to grow.

Do you see how difficult this is? If you want to lose weight being strict with your diet can be necessary. But why would you be so strict during a bulk? During my bulk I actually chose to enjoy life and not be too strict. I mean how great is it that you can just go out and eat fries without stressing about it?

Processed with VSCO with a5 preset

Gaining some fat during a bulk is inevitable so should you really worry that much about it? Not really cause as long as you train heavy and don’t eat ridiculous amount of foods you won’t suddenly turn into a hippo. Instead of worrying try to enjoy the fact that your body suddenly needs more energy en thus more food!

Everyone gains some fat during a bulk so it can happen that you feel a bit “fluffy”. This is something you have to push through. Most people bulk during the winter though cause that makes it a bit easier. I often hear about people quitting after 2 weeks because that number on the scale is rising and they freak out. Don’t forget that the purpose of bulking is to GAIN weight! The number on the scale is supposed to go up so don’t panic when this happens.

Of course you don’t have to keep that extra layer of fat forever. After bulking you can choose to start “cutting”. This means that you get stricter when it comes to your diets to lose some fat. THIS is how you keep a small waist if you bulk. Not necessarily by doing something special during your bulk. You do it by lowering your fat percentage AFTER bulking.

Don’t try to get too worried about a little bit of fat during your bulk. Everyone gains some fat they just usually don’t show it on instagram. As soon as you start cutting after your bulk the fat will disappear again. Hooray for a bigger booty and a small waist. If you’re now wondering how long this takes and how many steps there are in achieving your goals body go read THIS post!

XX Imre

FullSizeRender

Eerder schreef ik al een blogpost over bulken; bewust spiermassa aankomen door zwaar te trainen en veel te eten. Vele vrouwen willen graag wel wat spieren aankomen om die billen te laten groeien. Wel met 1 voorwaarde; de taille mag niet mee groeien en moet dus “dun” blijven. De vraag die ik veel kreeg was dan ook; hoe zorg ik ervoor dat mijn taille smal blijft tijdens het bulken? Vandaag het antwoord.

Als je nog niet zo veel weet over bulken raad ik je aan eerst deze 2 post te lezen!

Zoals ik in meerdere blogposts al heb beschreven is bulken een process van aankomen en is het moeilijk om echt ALLEEN maar spiermassa aan te komen. Je komt altijd ook wel wat vet aan. De hoeveelheid hiervan hangt af van hoeveel extra calorieen je eet en hoe strict je dit bijhoud.

Het strict bijhouden van de extra calorieën die je eet is best lastig. Je wilt een calorie overschot creëren dus je moet wel echt significant meer calorieën eten dan je lichaam verbrandt op een dag. Hoe ga je dan de juiste balans hier in vinden zonder weer te weinig te eten? Hiervoor zou je elke dag strict calorieën moeten tellen en je dieet baseren op hoeveel je beweegt op een dag. Op de dagen waarop je sport en dus meer calorieen verbrandt moet je meer eten dan op de dagen dat je niet sport. De rustdagen echter zijn ook om je spieren te herstellen dus het is wel belangrijk om nog genoeg te eten! Anders krijgen je spieren te weinig om te kunnen groeien.

Merk je hoe lastig dit is? Als je wilt afvallen kan strict zijn met je dieet wel nodig zijn maar waarom zo veel moeite doen tijdens het bulken? Ik heb er tijdens mijn bulk fase juist voor gekozen om te genieten van het leven en dus niet zo streng bezig te zijn. Hoe fijn is het dat je lekker een patatje kunt gaan eten zonder daar al te veel over te hoeven stressen?

Processed with VSCO with a5 preset

Het is onvermijdelijk dat je wat vet zult aankomen tijdens een bulk dus moet je je daar echt zoveel zorgen over maken? Niet echt want zolang je wel zwaar traint en niet daadwerkelijk belachelijke hoeveelheden eten naar binnen werkt wordt je heus niet ineens moddervet.In plaats van je zorgen te maken probeer te genieten van het feit dat je lichaam ineens meer energie en dus meer eten nodig heeft!

Iedereen krijgt er wel wat vet bij tijdens een bulk en je kunt je dus ook best een beetje fluffy voelen. Dit is iets waar je je doorheen moet zetten. Wel bulken de meeste mensen daarom tijdens het winter seizoen. Vaak hoor ik dat mensen stoppen na 2 weken omdat de weegschaal een hoger getalletje aangeeft en dit is best spannend. Vergeet dus niet dat het doen van bulken AANKOMEN is! Dat nummertje op de weegschaal moet ook naar boven gaan dus er is geen reden voor paniek wanneer dit gebeurt.

Natuurlijk hoef je dat extra laagje vet niet voor altijd te houden. Na het bulken kun je ervoor kiezen om te gaan “cutten”. Dan ga je weer een wat stricter dieet volgen gericht op het afvallen van vet. DIT is hoe je dus een slanke taille houd als je bulkt. Niet perse door tijdens het bulken iets bijzonders te doen. Maar door NA het bulken je vetpercentage weer te verlagen.

Probeer tijdens je bulk zelf je niet al te veel zorgen te maken over een beetje vet meer of minder. Iedereen komt wel wat vet aan tijdens een bulk, dit laten de meesten alleen niet zien op instagram. Zodra je na het bulken gaat cutten vliegt dat beetje vet er gelijk weer vanaf. Hoera voor grotere billen en een smalle taille. Vraag je je nu af hoelang dit ongeveer duurt en hoeveel stappen er kunnen zitten in het behalen van je droom lichaam? Lees dan DEZE post!

XX Imre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s